◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.05.2024

Africa de Sud. Noi situații
cu care se confruntă țara

Exercițiile navale comune cu China și Rusia

Cele trei state au efectuat primul lor exercițiu naval comun în 2019, la Cape Town, apoi Rusia și China au organizat exerciții navale comune în Marea Chinei de Est, în decembrie 2022. Guvernul sud-african declară că are o poziție neutră față de Ucraina și a solicitat dialog și diplomație în soluționarea războiului din această țară, dar exercițiile din februarie 2023 au determinat principalul partid de opoziție al țării să acuze guvernul că se alătură Rusiei.             

Forța Națională de Apărare a Africii de Sud (SANDF), care încorporează toate forțele armate ale țării, a precizat că exercițiul naval din 17-27 februarie 2023, desfășurat lângă orașele Durban și Richards Bay „întărește relațiile deja înfloritoare dintre Africa de Sud, Rusia și China”, iar scopul exercițiilor a fost „împărtășirea abilităților și cunoștințelor operaționale”.

Exercițiile desfășurate aduc mai multă atenție asupra intențiilor Rusiei și Chinei de a câștiga influență globală, dar și asupra refuzului Africii de Sud – o voce importantă pe continentul african – de a se alătura Occidentului în a condamna acțiunile Rusiei în Ucraina.

 

Experții ONU deplâng abordarea criminalității

Experții Națiunilor Unite în prevenirea torturii au constatat în Africa de Sud o utilizare excesivă a privării de libertate în toate sectoarele, cum ar fi închisorile, secțiile de poliție, serviciile de imigrare, centrele de sănătate mintală și de tratare a dependenței (https://news.un.org/fr/story/2023/03/1133192, postat pe 13 martie 2023): o alertă a fost emisă după prima vizită a experților Subcomitetului ONU pentru Prevenirea Torturii (SPT) în Africa de Sud, care a avut loc în perioada 26 februarie – 9 martie 2023. SPT are o funcție operațională, aceea de a vizita toate locurile de detenție din statele părți, care au semnat Convenția împotriva Torturii; în plus, SPT cooperează, în scopul prevenirii torturii în general, cu organele și mecanismele competente ale Națiunilor Unite, precum și cu instituții sau organizații internaționale, regionale și naționale.

În Africa de Sud, potrivit experților SPT, prevenirea torturii reflectă de facto „o abordare mai degrabă punitivă decât reabilitativă a criminalității și a altor probleme sociale”. Delegația SPT a primit acuzații de corupție în cadrul unităților vizitate și a observat practici inumane, rele tratamente și condiții deplorabile de detenție. Experții independenți ONU au raportat un „număr mare de persoane aflate în arest preventiv și supraaglomerare în locurile de detenție”. O situație care, potrivit acestora, reflectă deficiențele sistemului de justiție penală și ale sistemului judiciar: „Delegația a primit acuzații de corupție în cadrul instituțiilor țării și am observat practici inumane, rele tratamente și condiții deplorabile de detenție”, a declarat Abdallah Ounir, șeful delegației, subliniind că „acest lucru trebuie să se schimbe”.

De asemenea, experții independenți ONU ai SPT au cerut Africii de Sud să accelereze acțiunile legislative pentru a înființa un organism național de monitorizare a prevenirii torturii, care să revizuiască în mod regulat condițiile din închisori, centre de detenție și alte unități. Africa de Sud a ratificat Protocolul la Convenția împotriva Torturii în 2019: „Acest mecanism național de prevenire ar trebui să fie un organism de monitorizare complet independent, împuternicit să viziteze toate locurile de detenție, ceea ce este esențial pentru prevenirea torturii și a relelor tratamente în țară”, a argumentat șeful delegației SPT.

SPT a vizitat închisori publice și private, secții de poliție, cazărmi militare, centre de protecție a tinerilor, spitale de psihiatrie, instituții de recuperare a drogurilor și un lagăr de detenție pentru migranți, unde a efectuat interviuri confidențiale cu personalul și deținuții din aceste instituții. La sfârșitul vizitei, SPT a transmis guvernului sud-african un raport confidențial, care conține observații și recomandări ce vizează prevenirea torturii și a maltratării persoanelor private de libertate. Delegația SPT a fost compusă din Abdallah Ounnir, șeful delegației (Maroc), Vasiliki Artinopoulou (Grecia), Shujune Muhammad (Maldive) și Elīna Šteinerte (Letonia).

 

Rata înaltă a criminalității

Africa de Sud are una dintre cele mai ridicate rate ale criminalităţii din lume (Scene terifiante: o mulțime de oameni au atacat 7 presupuși criminali și i-au ars de vii – stiripesurse.ro, postat pe 3 decembrie 2023): țara, care are o populaţie de aproximativ 60 de milioane de locuitori, a înregistrat o medie de 68 de crime pe zi în al doilea trimestru din 2023, o creştere de aproape 20% faţă de aceeaşi perioadă din 2019…

 

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *