◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Secretarul de presă al președintelui Bulgariei, acuzat de intervenție în mass-media

Încercarea de a interveni în activitatea presei a secretarului de presă al președintelui Bulgariei, Kiril Atanasov, este considerată o amenințare la libertatea presei de către Centrul European pentru Libertatea Presei (ECPMF), care a înregistrat 94 de cazuri de încălcare a libertății presei în Bulgaria.

Atanasov a încercat să facă presiuni asupra corespondentului Nova TV la Bruxelles, Antoinette Nikolova, în timp ce aceasta relata despre duplicitatea președintelui în legătură cu pozițiile sale pro-ruse, explică ECPMF. Contrar unei decizii parlamentare anterioare, Radev s-a exprimat împotriva acordării de ajutor militar Ucrainei de către țara sa la reuniunea Consiliului European din 23-24 martie, în ciuda faptului că liderii UE au pledat toți să se angajeze. La 24 martie, Nikolova a raportat despre deciziile liderilor UE cu privire la ajutorul Ucrainei, unde a remarcat discrepanța dintre ceea ce spune Radev presei și poziția liderilor europeni. Potrivit EURACTIV, după ce Nova TV a difuzat știrile jurnalistei, Atanasov a sunat-o pe aceasta și conducerea editorială, susținând că au fost făcute „sugestii incorecte”, că Bulgaria nu a semnat documentul de încheiere și că acesta „nu este obligatoriu, ci doar un cadru”. Atanasov a refuzat ofertele Nova TV și jurnalistei de a da un răspuns oficial la aceste știri, în numele Oficiului Prezidențial. „În convorbirea telefonică, desigur, nu l-am amenințat pe reporterul Nova TV și am subliniat în mod expres că nu vreau să trimit un drept la replică”, a scris Atanasov pe pagina sa de Facebook.

Pe lângă acest caz recent, compania de asigurări Lev ins a intentat așa-numitele procese SLAPP împotriva Mediapool.bg, pentru 500.000 de euro, în timp ce campania partidului pro-rus Vazrazhdane a vizat-o pe Emilia Milcheva pentru relatarea acesteia pentru Deutsche Welle, în care menționa că Vazrazhdane a strâns semnături pentru a iniția un referendum privind intrarea Bulgariei în zona euro.

Problemele cu libertatea presei în Bulgaria au fost, de asemenea, remarcate în cel mai recent raport al Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului și în cel mai recent raport al Amnesty International.

Din cauza cazului Nikolova, Coaliția Internațională pentru Femeile din Jurnalism a cerut instituțiilor bulgare să nu mai intimideze jurnaliștii. (redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *