◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Hărţuire, intimidare şi violenţă la niveluri record împotriva jurnaliștilor mexicani

Un raport anual al grupului pentru libertatea de exprimare Articolul 19 a constatat că jurnaliştii mexicani s-au confruntat cu niveluri record de hărţuire, intimidare şi violenţă în 2022. Grupul a înregistrat 696 de crime împotriva lucrătorilor mass-media mexicani, cel mai mare număr de când grupul a început să țină evidențe, în 2007. Aceasta înseamnă aproape un atac împotriva unui jurnalist la fiecare 13 ore, potrivit raportului citat de aljazeera.com .

Decesele jurnaliştilor au crescut cu 50% în 2022, spune Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ). „În Mexic, jurnaliştii sunt ucişi, dar sunt, de asemenea, intimidaţi şi reduși la tăcere în mod sistematic şi recurent prin hărţuire, stigmatizare, ameninţări şi utilizarea nelegitimă a puterii publice”, se arată în raport, care a mai constatat și că, în loc să combată violența, actorii statali și forțele de securitate au fost responsabili pentru mai mult de 40% din agresiunile împotriva lucrătorilor media. Dintre aceste cazuri, mai mult de jumătate au implicat reporteri care explorau problemele corupției.

Violența împotriva presei a reflectat probleme mai mari de violență și încălcări ale drepturilor omului în Mexic. În general, 2022 a marcat o „etapă de neimaginat” pentru încălcările drepturilor omului, cu peste 100.000 de persoane înregistrate ca date dispărute în mai 2022, se arată în raport.

Directorul regional al organizației Articolul 19, Leopoldo Maldonado, a condamnat faptul că guvernul nu izbuește să asigure protecția jurnaliștilor și justiție pentru cei care sunt atacați.

Președintele Andres Manuel Lopez Obrador a fost criticat pentru relația sa cu presa mexicană. Raportul îl acuză pe șeful statului că contribuie la o atmosferă ostilă pentru reporteri prin „amenințări, intimidare și hărțuire”. Administrația a fost acuzată și că folosește tehnologia de supraveghere Pegasus, pentru a spiona jurnaliştii și pe susţinătorii drepturilor omului. Se estimează că 15.000 de numere de telefon mexicane au fost compromise, inclusiv în cazul a 25 de jurnalişti mexicani. (redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *