◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.05.2024

Europa pregătește finanțarea unei producții „gata de război”

Comisia Europeană plănuiește măsuri cuprinzătoare pentru a dezvolta complexul militar-industrial al blocului comunitar și a crește gradul de pregătire pentru război, cu subvenții pentru sporirea capacității de producție, pentru rezerve și încurajarea investițiilor, arată un proiect citat de Euractiv.

Subliniind preocuparea din ce în ce mai mare a UE cu privire la deteriorarea securității, Comisia caută modalități de a sprijini colaborarea în domeniul apărării – de la momentul solicitării guvernelor până la achizițiile și proprietatea în comun – și sprijin direct pentru a spori capacitățile de producție ale industriei de apărare pentru toate tipurile de echipamente.

Noua strategie, conform proiectului, include subvenții pentru motivarea cooperării, sprijinirea industrializării și intensificarea industrială a blocului comunitar, precum și un regim de securitate a aprovizionării.

Comisarul pentru Piața Internă, Thierry Breton, a menționat chiar posibilitatea de a mobiliza „100 miliarde de euro” de investiții în următoarele 12 luni.

Potrivit documentului, proiectul ar institui un mecanism la nivelul UE pentru a facilita achizițiile cu un mecanism european de vânzări militare bazat pe modelul american de vânzări militare străine (FMS). Comisia ar avea la îndemână un catalog european comun de echipamente de apărare fabricate în UE, alimentat voluntar de companii, astfel încât guvernele să cunoască opțiunile de cumpărare europeană. Executivul UE propune subvenții pentru achizițiile comune, dar și o scutire de TVA pentru proprietatea comună a capacităților. Schema și fondurile UE ar sprijini, de asemenea, stocarea de produse sau componente critice în cazul în care ar exista un conflict.

O altă idee este ca toate contractele de apărare din jurul blocului comunitar să fie deschise pentru achiziții comune – ceea ce înseamnă că orice țară s-ar putea alătura unui contract deja adoptat de o națiune lider, în aceleași condiții, în loc să lucreze la unul nou. Textul stabilește, de asemenea, un obiectiv de a procura o anumită cantitate de echipamente de apărare în colaborare, chiar dacă țările UE s-au angajat deja în 2007 să cheltuiască 35% din bugetul lor de echipamente pentru achiziții europene în colaborare și încă nu reușesc să atingă acest obiectiv.

Până în 2035, comerțul de apărare intra-UE ar trebui să reprezinte cel puțin o treime din valoarea pieței UE de apărare, mai arată documentul.

După mai multe programe de apărare pe termen scurt, Comisia propune acum o schemă globală, care să permită o creștere durabilă a capacității de producție, deoarece oficialii UE și NATO au avertizat că războiul din Ucraina devine unul al depozitelor, în care capacitatea de producție va fi esențială. „Europenii „trebuie să schimbe paradigma și să treacă în modul economie de război. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că industria europeană de apărare trebuie să-și asume mai multe riscuri și o vom sprijini pentru a-i oferi o mai mare vizibilitate – la asta se referă noua strategie industrială de apărare”, a spus Breton. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *