◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Din activitatea Filialei „Valeriu Braniște” – Timiș a UZPR. Responsabilitatea îmbogățirii și prețuirii patrimoniului cultural

Se vorbește frecvent despre patrimoniul nostru cultural, dar nu se prea cunoaște cum este definit, din ce constă. Legea nr. 182/25.10.2000, precizează faptul că patrimoniul cultural național cuprinde ansamblul „bunurilor identificate ca atare, indiferent de regimul de proprietate asupra acestora, care reprezintă o mărturie și o expresie a valorilor, credințelor, cunoștințelor și tradițiilor aflate în continuă evoluție; cuprinde toate elementele rezultate din interacțiunea, de-a lungul timpului, între factorii umani și cei naturali”. (Art.2).

În toată perioada în care Filiala „Valeriu Braniște” – Timiș a UZPR este condusă de conf. univ. dr. Ioan DAVID, s-a considerat necesară asumarea unei reale responsabilități din partea ziariștilor din organizație, în a contribui activ la îmbogățirea și prețuirea patrimoniului cultural național, prin frecvente discuții și dezbateri cu și despre oamenii care se implică în această direcție. În acest larg context, a avut loc și acțiunea organizată la sediul filialei din incinta Bastionului Theresia, din data de 26 februarie a.c. Nu a fost vorba doar de o simplă prezentare de carte, ci s-a dezbătut importanța editării unei reale colecții de biografii și istorisiri, realizate în cei 25 de ani de când apar volumele intitulate generic „Cărășeni de neuitat”, ajungându-se acum la volumul 45.

S-au adus aprecieri elogioase la adresa celui care are un merit incontestabil pentru această impresionantă realizare, Prof.univ.dr. Constantin FALCĂ. Născut în comuna cărășană Răcăşdia, în ziua de 26 mai 1942, actualul octogenar, membru activ al UZPR, Constantin Falcă este un reputat specialist în domeniul medicinei veterinare, cu recunoașteri remarcabile. (Spre exemplu: Premiul „Alexandru Locusteanu”, pentru publicarea de tratate şi lucrări de înaltă valoare științifică, în do   meniul Medicinei veterinare, acordat de Asociaţia Generală a Medicilor Veterinari din România; Premiul „Traian Săvulescu”, al Academiei Române ș.a.).

Așa cum arăta și dl. Ștefan TAT, încă de la primul volum, colaborarea dintre cei doi inițiatori și autori răcășdeni, Petru CIUREA și Constantin FALCĂ, a fost una exemplară. Amândoi s-au bucurat de cunoașterea și prețuirea oamenilor cu fapte bune și cu origini cărășene. Petru Ciurea a absolvit Facultatea de Litere de la Universitatea “Regele Ferdinand” din Cluj și și-a început cariera didactică ca profesor la Şcoala Medie Tehnică de Cărbuni din Anina, județul Caraș-Severin. De-a lungul activității sale profesionale de excepție, prof. Petru Ciurea și-a adus contribuția în domeniul educației din funcția de director, inspector, șef al secției de învățământ și chiar vicepreședinte cu problemele de învățământ și cultură.

Aceste 45 de volume, editate și publicate în ultimul sfert de veac, s-au adunat în cele peste 6500 de pagini, peste 4000 de „medalioane” (cum le-au numit autorii) ale unor persoane, (unele chiar recunoscute personalități), cu contribuții deosebite, originare și județul Caraș-Severin. Meritul comun este că au îmbogățit și/sau au pus în valoare cultura națională, nu doar a cărășenilor.

Discuțiile membrilor UZPR prezenți, precum și a invitaților au, scos în evidență valoarea rămasă în urma eforturilor depuse, cu semnificații deosebite inclusiv de impact asupra locuitorilor bănățeni, cu ocazia lansării și difuzării fiecărui volum.

Astfel, jurnalistul longeviv Ioan MEDOIA a evocat unele momente trăite cu ocazia unor evenimente prilejuite de lansări, exemplificând bucuria participanților de a-și regăsi în carte date despre oameni dragi care le-au înnobilat spiritual. Așa cum s-a întâmplat și la liceul „Romulus Ladea” din Oravița, toți dintre cei prezenți manifestându-și emoția, odată cu rememorarea profilului regretatului lor profesor Ion Nicolae CENDA. Dl. Ioan MEDOIA a mai adăugat aprecieri asupra faptelor ziaristice ale autorului Constantin FALCĂ, modul în care Domnia sa a dat o imagine reală asupra culturii Banatului multietnic.

Președintele și fondatorul „Asociației publiciștilor presei rurale din Banat”, profesorul Ioan TRAIA a evidențiat valoarea volumelor „Cărășeni de neuitat”, în care au fost prezentați în „medalion” mai multe personalități care s-au dedicat cu pasiune presei rurale de-a lungul timpului. Chiar dacă unele prezentări sunt destul de sumare, sunt binevenite chiar dacă reprezintă doar „un ciot”, acesta provoacă cititorul la „intervenție”, pentru completări și dezvoltări, în volume ulterioare sau prin alte scrieri. „Această colecție nu s-a dorit o enciclopedie ci poate fi încadrată în categoria periodicelor de cultură istorică regională”.  

Dl. ing. Andrei GOȘCOROVOZ, cu o amplă experiență în documentare și scriere, a opiniat în legătură cu interesul deschis și ușurința de a citi conținutul volumelor, limbajul și stilul exprimării fiind potrivit publicului larg. De asemenea, acest impresionant fond publicistic contribuie la cunoașterea trecutului județului Caraș Severin, prin oamenii născuți pe aceste meleaguri.

Publicista Constanța Sylvia HÂRCEAGĂ, a folosit un ton mai critic asupra unor aspecte formale de concepere și editare, dar a apreciat conținutul și modul tenace de acțiune al autorului principal, în migăloasa muncă de antrenare a colaboratorilor și de colectare a materialelor. Colecția poate fi încadrată în categoria lucrărilor colective, cuprinzând adevărate povești de viață, dar cu un efort și implicare excepțională a coordonatorului. În cele 45 de volume, există și unele prezentări ale unor personalități în viață, cu detalii semnificative evocate în evoluțiile lor (ex. compozitorul Sabin PĂUȚA), despre care au apărut mai multe scrieri în completare, în volume diferite.

Frumoase cuvinte a rostit și dl. Profesor Marius TERCHILĂ, accentuând „densitatea de erudiție și cultură” pe care a regăsit-o în paginile colecției. A făcut o legătură cu propriile scrieri ciclice legate de particularitățile Banatului montan și despre efectele sale asupra evoluției spiritualității din regiune.

Profesorul de istorie Alexandru GIURICI a apreciat curajul și sârguința colegului Constantin FALCĂ, în punerea la dispoziția cititorilor a unor scrieri de mare utilitate, mai ales pentru locuitorii județului Caraș Severin, dar și de interes pentru cei care vor să descopere spiritul acestor locuri.

În intervențiile lor, preotul Horia ȚÂRU și poeta Mara MÂNDROANE au adăugat aprecieri privind autenticitatea conținutului, cu referiri mai multe asupra ultimului volum 45, dar și a nevoii stringente de a se asigura continuitatea volumelor, prin atragerea cât mai multor tineri scriitori sau jurnaliști, pasionați de cercetare.

În finalul dezbaterilor, au fost transmise sincere  felicitat profesorului universitar dr. Constantin FALCĂ, recomandându-se continuarea cercetării și scrierii, căutând formarea unor discipoli, cu dragoste față de cultură și prețuire a patrimoniului cultural național, în speță cel cărășan.

Filiala UZPR „Valeriu Braniște” Timiș și-a propus susținerea în continuare a publiciștilor și ziariștilor preocupați nu doar de știri cotidiene, ci și de ridicare a gradului de cultură a cititorilor, respectiv a celor implicați în descoperirea și punerea în pagini a unor date și povești de viață despre oameni și fapte cu contribuții la îmbogățirea spiritualității bănățene, implicit a celei naționale.

aconsemnat

Dumitru Mnerie,

membru UZPR, Filiala „Valeriu Braniște” Timiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *