◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Mașinile cu celule craniene umane, noua frontieră a tehnologiei digitale

„Biocalculatoarele” futuriste care folosesc puterea celulelor creierului uman ar putea deveni în curând o realitate, revoluționând tehnologia digitală, arată rezultatele unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, din SUA.  Dispozitivele jumătate om-jumătate mașină au potențialul de a depăși limitele tehnologice actuale prin utilizarea organoizilor din creier prelevați din mostre minuscule de piele umană.

Echipa de oameni de știință a experimentat cu țesut cerebral de dimensiunea unui punct, care conține neuroni și alte funcții cu capacitatea de a învăța și de a memora. Profesorul Thomas Hartung, care a condus cercetarea, spune că acest „hardware biologic” ar putea ajuta în curând cu cercetări valoroase asupra modului în care funcționează creierul uman și ar putea oferi o modalitate de a reduce consumul de energie în supercomputere.

Echipa de studiu speră, de asemenea, că inteligența organoidă ar putea revoluționa și cercetarea de testare a medicamentelor pentru tulburările de neurodezvoltare și bolile neurodegenerative. „Creierul este încă de neegalat de computerele moderne. Frontier, cel mai recent supercomputer din Kentucky, este o instalație de 600 de milioane de dolari, cu o suprafață de 6.800 de metri pătrați. Abia în iunie a anului trecut a depășit pentru prima dată capacitatea de calcul a unui singur creier uman, dar folosind de un milion de ori mai multă energie”, arată Hartung, într-un comunicat de presă.

Studiul publicat în jurnalul Frontiers in Science subliniază planul echipei pentru inteligența organoidă. „Calculul și inteligența artificială au condus revoluția tehnologică, dar ating un plafon. Biocomputing este un efort enorm de compactare a puterii de calcul și de creștere a eficienței acesteia pentru a depăși limitele noastre tehnologice actuale”, spune Hartung, profesor de științe ale sănătății mediului la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Deși ar putea dura zeci de ani până când inteligența organoidă poate alimenta chiar și un mouse de computer, prin extinderea producției de organoizi și antrenarea lor cu inteligență artificială, prof. Hartung prezice un viitor în care biocalculatoarele vor sprijini viteză superioară, putere de procesare, eficiență a datelor și capacități de stocare în tehnica de calcul. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *