◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Jurnalistele din Iran, ținte frecvente ale forțelor de securitate

Jurnalistele din Iran au fost vizate de forțele de securitate de când au început protestele antiguvernamentale în septembrie, spun grupurile de activiști.

Cifrele variază, dar cel puțin 17 au fost arestate, afirmă un grup internațional pentru libertatea presei, în timp ce unaltul estimează de trei ori mai multe, relatează BBC.

Cea mai recentă arestare a unei femei jurnalist a fost cea a lui Elnaz Mohammadi, care lucrează pentru ziarul reformist Hammihan. Este sora geamănă a lui Elaheh Mohammadi, care lucrează pentru același ziar și a fost arestată la 29 septembrie anul trecut. Ea a fost reținută pentru că a raportat despre înmormântarea lui Mahsa Amini, femeia kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani a cărei moarte în custodia poliției pe 16 septembrie a declanșat protestele.

Cu o săptămână înainte de arestarea lui Elnaz Mohammadi, alte trei jurnaliste – Melika Hashemi, Saideh Shafiei și Mehrnoosh Zareie – au fost reținute în decurs de 48 de ore.

„Vedem un număr neobișnuit de jurnaliste arestate, deoarece ceea ce a declanșat protestele a fost legea obligatorie privind hijab-ul și moartea unei tinere din cauza discriminării de gen. În mod firesc, mai multe jurnaliste au acoperit povestea. Chiar și în orașele mici și în ziarele locale, femeile relatau despre protestele conduse de femei”, punctează Yeganeh Rezaian, cercetător la Comitetul pentru Protecția Jurnaliştilor din Washington (CPJ).

Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) estimează că 55 de jurnaliști au fost arestați de la începutul protestelor, dintre care 27 sunt încă deținuți, iar alții eliberați pe cauțiune, în așteptarea sentinței.

Indicele mondial al libertății presei al RSF plasează Iranul printre cele mai periculoase 10 țări din lume pentru libertatea presei. Mass-media din Iran este controlată în mare măsură de stat și chiar și așa-zisele ziare „independente” sunt puternic cenzurate. Jurnaliştilor din Iran li se interzice să acopere protestele sau funeraliile protestatarilor care au fost ucişi. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *