Ecuadorul a fost zguduit de explozii, răpiri și tulburări de la începutul lunii ianuarie, ceea ce amenință și mai mult libertatea presei în țara sud-americană.
Autoritățile au dat vina pentru izbucnirea violenței pe organizațiile criminale importante implicate în traficul de droguri, luând în același timp măsuri fără precedent pentru a ține sub control criza de securitate.
La scurt timp după ce oamenii înarmați mascați au întrerupt o știre transmisă în direct la un post de televiziune din orașul de coastă Guayaquil, președintele Ecuadorului, Daniel Noboa, a declarat un „conflict armat intern” în țară. Noboa a ordonat forțelor de securitate „să execute operațiuni militare pentru a neutraliza” mai multe grupuri armate pe care guvernul le-a clasificat drept „teroriste”.
Evenimentele au agravat riscurile pentru jurnaliştii din Ecuador, care au fost, de asemenea, afectați de recentele violenţe politice. Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, cu sediul în SUA, a emis un raport special în care avertizează că o „furtună perfectă” de tulburări politice și criminalitate în creștere pune în pericol siguranța jurnaliștilor. Deja un jurnalist ecuadorian a fugit din țară, în urma altor nouă, în 2023, potrivit Fundamedios, o organizație nonprofit care pledează pentru libertatea presei, potrivit icij.org.
Paúl Mena Mena, jurnalist de investigație la ziarul național „el Universo”, consideră că „atmosfera din Ecuador, printre jurnalişti, este înspăimântătoare şi îmi fac griji că acest lucru provoacă multă autocenzură. Această teamă a crescut din 2018, când un grup dizident, grupul Oliver Sinisterra, a răpit trei jurnalişti de la ziarul Diario El Comercio, care au fost uciși ulterior. Situația jurnaliștilor s-a înrăutățit și din cauza crizei economice, a loviturii pandemiei și a precarității situației economice a presei ca urmare a schimbării modelului de afaceri odată cu digitalizarea mass-media”. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com