◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Piața criptomonedelor

Caracteristicile anului 2022

Prăbușirile, contagiunile, prăbușirile s-au succedat atât de rapid încât, spre sfârșitul anului, investitorii și-au pus întrebări serioase (Anul 2022 a fost de-a dreptul oribil pentru lumea criptomonedelor (descopera.ro), postat pe 30 decembrie 2022): cea mai puternică criptomonedă – bitcoin – a scăzut cu aproximativ trei sferturi față de vârful de 69.000 de dolari atins în noiembrie 2021. Valoarea de piață a celor aproximativ 22.000 de criptomonede este acum la mai puțin de o treime din vârful de 3.000 de miliarde de dolari din noiembrie 2021, iar multe dintre au valoare foarte mică de piață sau nu mai au valoare.

Nu numai că au fost lovite de poziția extrem de dură a Fed, dar căderea pieței criptomonedelor a declanșat prăbușirea criptomonedelor Celsius, TerraUSD și Voyager, urmate de prăbușirea bursei FTX a lui Sam Bankman-Fried în noiembrie 2022; spre deosebire de 2017, atunci când bitcoin s-a prăbușit la fel de spectaculos, de data aceasta sunt mult mai puțini adepții înrăiți ai activelor cripto, care prezic o revenire.

În 2022 în cadul sistemului cripto s-au petrecut excese, împrumuturi necontrolate și evaporarea a miliarde de dolari, iar ideea că finanțele descentralizate și criptomonedele private pot funcționa în umbra sistemului bancar tradițional și pot prospera pare acum iluzorie. Pe măsură ce investitorii de retail și cei instituționali își pierd încrederea în operatorii cripto, o serie de voci politice și chiar baronii cripto se alătură președintelui Comisiei de Valori Mobiliare și Burse din SUA, Gary Gensler, care a solicitat reglementarea pieței criptomonedelor.

James Malcolm, strategul UBS, subliniază spune că bitcoin și alte active ar putea supraviețui în zona nișelor din portofoliile de investiții: „Este greșit să spunem că acest lucru va muri complet, pentru că există elemente care pot fi utile în alte domenii și probabil că există o piață modestă de criptomonede, care va continua să prospere, la marginea piețelor financiare”.

 

Extrădarea fondatorului FTX

FTX, cu mai mult de 1 milion potenţiali creditori, favoritul lumii cripto, a dat faliment la mijlocul lunii Noiembrie după ce o gaură de 8 miliarde de dolari a apărut în bilanţul companiei.

Sam Bankman-Fried, fondatorul firmei falimentare de criptomonede FTX, care a pierdut 16 miliarde de dolari în câteva zile, a acceptat să fie extrădat în SUA. El a fost arestat în Bahamas, fiind de acord să fie extrădat în SUA pentru a fi pus sub acuzare, susține avocatul său. Autoritățile americane l-au acuzat pe Bankman-Fried de comiterea „uneia dintre cele mai mari fraude financiare din Istoria SUA”. Potrivit unui document depus la tribunal, FTX datora celor mai mari 50 de creditori ai săi o sumă totală de aproape 3,1 miliarde de dolari.

Bankman-Fried a fost arestat la 12 decembrie 2022, prilej cu care procurorul SUA pentru Districtul de Sud din New York a declarat că acesta a folosit „zeci de milioane” din câștigurile obținute în mod necuvenit pentru contribuții ilegale la campaniile electorale ale democraților și republicanilor: Securities and Exchange Commission a spus că cel supranumit „Regele cripto” a construit „un castel de cărți de joc pe o fundal de înșelăciune”.

Noul director executiv al FTX, John Ray, a vorbit despre lipsa oricărei măsuri de bază cu privire la managementul riscului şi despre faptul că Bankman-Fried a admis proceduri slabe de control intern (https://www.zf.ro/eveniment/a-venit-potopul-in-crypto-investitorii-retrag-niveluri-record-de-21439393, postat pe 25 decembrie 2022). Decăderea rapidă a alarmat investitorii care îşi păstrează şi învestesc activele pe alte platforme centralizate de crypto exchange, ducând la un nivel record de retrageri de bitcoin, cea mai folosită criptomonedă.

Înainte de anunațarea falimentului FTX, investitorii au retras 91.363 de bitcoini, valorând în total aproape 1,5 miliarde de dolari, bazat pe preţul mediu al lunii noiembrie de 16.400 dolari pe unitate, conform Binance, Kraken şi Coinbase. Asta a marcat cea mai mare retragere de bitcoini din Istorie, conform datelor de la CryptoCompare. Este neclar dacă aceste monede sunt vândute sau mutate în portofele private. Graba pentru a închide poziţiile vine pe măsură ce preţul bitcoinului a scăzut cu 64% în 2022 şi se vindea la jumătatea lunii decembrie 2022 la un preţ aproximativ de 17.000 dolari SUA pe unitate.

Retagerile din octombrie 2022 au fost de asemenea mari, pe măsură ce traderii de monede crypto şi-au scos fondurile după o vară plină de crize, care a inclus falimentul Celsiul şi Voyager Digital, companii ce ofereau servicii de împrumut pentru monede digitale. Ca un semn al impactului negativ pe care falimentul FTX l-a avut asupra competitorilor, agenţia de rating Moody a plasat obligaţiunile Coinbase, companie listată în SUA, în scădere la sfarşitul lunii noiembrie 2022, citând „creşterea şanselor de scăderi susţinute în volumul de trading şi împlicarea clienţilor, doi factori majori pentru venit”.

 

Prima mișcare din 2023

O nouă campanie de spam se răspândește prin mesaje directe pe Twitter și fură criptomonedele utilizatorilor vizați cărora li se cere ajutor pentru a retrage sute de mii de dolari din contul cripto al unui străin de pe Twitter (Șiretlicul prin care se fură criptomonedele pe Twitter: la ce trebuie să fiți atenți | adevarul.ro): victimele sunt îndemnate să creeze și să plătească pentru un cont VIP într-un domeniu fals, iar în acest fel ajung să-și piardă monedele.

Twitter este una dintre cele mai populare rețele sociale din lume, cu aproape 400 de milioane de utilizatori activi lunar. Numeroși utilizatori, care nu s-au întâlnit niciodată în viața lor, interacționează și fac schimb de idei, așa că un mesaj direct primit din partea unui străin poate să nu fie deloc un lucru surprinzător pentru utilizatorii acestei rețele. În acest mesaj, un necunoscut cere ajutor urgent: are dificultăți în a-și accesa contul de pe o bursă de criptomonede, așa încât cere ajutorul pentru a retrage o anumită sumă de criptomonede din portofel. În mesaj, el specifică domeniul de introdus, numele său de utilizator, parola și suma pe care dorește să o retragă, aceasta ajungând adesea la sute de mii de dolari. Uneori, persoana din spatele acestei înșelătorii promite victimelor o sumă mică de bani în schimbul ajutorului oferit în retragerile respective. În realitate, este doar un șiretlic, pentru a atrage cât mai mulți utilizatori în capcană…

Emilian M. Dobrescu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *