◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Zilele Caragiale, Ploiești, 2022

În perioada 29-30 ianuarie 2022, cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la nașterea dramaturgului I.L. Caragiale și a 60 de ani de la înființarea Muzeului Memorial „I.L. Caragiale” din Ploiești de către profesorul Nicolae Simache, Muzeul  „I.L. Caragiale” din Ploiești, secție a Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova, a organizat manifestarea culturală ”Zilele Caragiale”, care în cea mai mare parte s-a desfășurat în mediul virtual din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus.

Sâmbătă, 29 ianuarie 2022, pe pagina de facebook a Muzeului „I.L. Caragiale” și a Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova, a putut fi urmărit Concursul Național de interpretare artistică a personajelor caragialiene „Caragiale, contemporanul nostru”, la care au participat peste 20 de trupe de teatru de elevi de gimnaziu și liceu din mai multe județe și din Municipiul București.

Duminică, 30 ianuarie, pe pagina de facebook a muzeului a fost prezentată live festivitatea „Caragiale la ceas aniversar”, care s-a desfășurat în Sala Auditorium a Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova.

După „Cuvântul de salut” rostit de către muzeograf Mihai Dumitrache, manager interimar al Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova, și de către Monica Violeta Bostan, conservator-coordonator al Muzeului ”I.L. Caragiale”, a urmat un moment omagial dedicat dramaturgului  de către actorul  Ilie Gâlea de la Teatrul  ”Toma Caragiu” din Ploiești și de către Iuliu Dan Gâlea, actor colaborator al aceluiași teatru.

Personalitatea lui Caragiale a fost prezentată de actorul Ilie Gâlea care cu mult tact, umor fin și spirit de sinteză a evidențiat locul lui Caragiale în literatura română, prin comparație cu Eminescu și Creangă, perfecțiunea operei prin asemănare cu aceea a creațiilor unui sculptor, surse ale comicului, actualitatea lui Caragiale, receptarea și interpretarea lui Caragiale azi, necesitatea cunoașterii lui de către elevi.

Actorii Ilie Gâlea și Iuliu Dan Gâlea au interpretat fragmente din opera lui I.L. Caragiale, unele din ele de mare actualitate.

Trupa ”Haioșii” a Colegiului Național de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești, coord. bibl. Nicolette Neculai și prof.inv.primar Iulia Ionescu a  interpretat sceneta: „Lanțul slăbiciunilor”.

Prin intermediul doamnei Monica Bostan, Muzeul ”I.L. Caragiale” a conferit Diplome aniversare „I.L. Caragiale – 170 de ani de la naștere și Muzeul I.L. Caragiale – 60 de ani de la înființare”: actorului Ilie Gâlea, colaborator de 25 de ani al muzeului, actorului Iuliu Dan Gâlea, prof. univ. dr. Mihaela Suditu, conf. univ. dr Diana Rînciog, înv. Marcela Enache, în semn de prețuire pentru contribuția deosebită la promovarea și valorificarea operei lui Caragiale și păstrarea vie a memoriei marelui scriitor.

Savoarea momentului  a fost sporită de textul adresat actorului Ilie Gâlea, redactat în cel mai autentic stil caragealean, semnat de manager Mihai Dumitrache și conservator Monica Bostan: „Onor amicului Ilie Gâlea, la trecerea unui sfert de veac de devoțiune pentru cultura țărișoarei noastre. Venerabile, în aceste momente solemne, profităm de ocaziune spre a te ruga cu emoțiune să primești asigurarea înaltei stime și profundului respect cu care avem onoarea a te felicita. Parol! ”

Trupele participante la concurs au fost răsplătite din plin cu premii și mențiuni pe care le-a făcut cunoscute actorul Ilie Gâlea, președintele juriului.

Marele Premiu „Ion Luca Caragiale” a fost conferit Trupei ”Haioșii”  de la Colegiul Național de Artă ”Carmen Sylva” din Ploiești și Trupei ”Micii Actori” a Școlii Gimnaziale din localitatea Lapoș, județul Prahova.

Li s-au adus mulțumiri tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei manifestări culturale: elevi, părinți, profesori.

Festivitatea s-a încheiat într-o notă optimistă grație urărilor de bine caragialiene reproduse de către doamna Monica Bostan: „Dumnezeu să vă aibă-n în pază! Fiți sănătoși și veseli!, sunt cuvintele lui Nenea Iancu spuse cu mai bine de 100 de ani în urmă …” și a încrederii acesteia într-un spirit caragialean vesel și nemuritor: „De acolo de Sus, dintr-o Stea, suntem convinși că Maestrul ne zâmbește… La mulți ani întru nemurire, Nene Iancule!”

Au fost depuse buchete de flori la statuile dramaturgului existente în curtea muzeului și într-unul din parcurile orașului.

Pe data de 30 ianuarie, accesul a fost liber pentru vizitarea Muzeului ”I.L. Caragiale” din Ploiești.

 Atmosfera sărbătorească, de recunoștință, de respect, de talent și creativitate care a cuprins Ploieștiul pentru câteva zile să sperăm că se va prelungi în viața orașului și, în mod deosebit, în sufletele celor care au creat-o și a celor dornici să îl cunoască pe Caragiale.

Elena TRIFAN/ UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *