rubrică realizată de Secretarul General al UZPR

BENONE NEAGOE

Huliganismul în presă

În numărul din 27 decembrie 2017 al ziarului “Tribuna” din Sibiu se fac o serie de afirmații neadevărate și calomnioase, de o gravitate extremă, care îmi afectează imaginea și îmi aduc grave prejudicii. Mie și implicit Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România pe care o reprezint.

Dreptul la replică, redactat cu maximă politețe, pe care l-am  transmis  publicației sibiene, este dreptul pe care îl are orice persoană lezată prin afirmații făcute în media, de a cere  publicarea unui răspuns sub formă de rectificare.Spre stupoarea mea, „Tribuna” a refuzat să îl publice.

Nerespectarea acestui drept constituie primul pas în declanșarea procesului de calomnie, care spe rsă fie o cale pentru curățirea de mizerii a presei românești. Pentru că cei care produc daune, inclusiv morale, trebuie să le și plătească.

Ilustrul necunoscut  N.I. Dobra, autorul articolului: „Puciul” coloneilor cu săbii de carton nu este singurul ziarist care întoarce spatele meseriei pe care o practică.  Ce pretenție poți avea  să rostească adevărul de la un jurnalist  care se remarcă exclusiv prin tupeu?. Pentru care dezinformarea și calomnia sunt singurele mijloace de care dispune. Dacă ar face-o, credeți că l-ar băga cineva în seamă?.

Textul care urmează nu este doar un drept la replică ci și  un mod de a repune pe picioare un adevăr aflat cu capul în jos.  Ziarul „Tribuna” care a refuzat să-l publice s-a scos singur din normalitate.

Drept la replică

În deplin respect  pentru dreptul la o informare corectă a cititorilor dumneavoastră, mă văd nevoit să corectez câteva informații necesare articolului de  opinie publicat miercuri, 27 decembrie 2017 în cotidianul “Tribuna” , respectiv “Tribuna.ro”  şi intitulat Ochiul şi urechea: “Puciul” coloneilor cu săbii de carton”, semnat de N.I.Dobra.

Sper să fiți de acord cu mine că nimic nu se poate construe fără reguli. Fără o minimă decență, fără niște limite rezonabile. În primul rând, nu m-ați contactatașa cum o cer regulile minime de jurnalism. Întregul articol, începând cu titlul, este scris tendențios, prin folosirea unor informații false, cu ironii grosiere și fără argumente, desconsiderând normele esențiale  ale deontologiei profesiei. El aduce grave prejudicii imaginii, demnității și onoarei mele. 

Referitor la fraza: „Nişte colo­nei pârţăgoşi, care în toată viaţa lor n-au comandat de­cât „baterii” cu vin, dar au fost membri în colectivele redac­ţionale ale unor publicaţii scrise de ordonanţele lor, şi-au pus în cap să îl alunge pe preşedintele ales al UZP Doru Dinu Glăvan, au schim­bat încuietorile de la sediul UZP, au confiscate ştampila, au interrupt orice activitate… pentru a-şi face ei mendrele” este o interpretare de o manieră “personală”, total neconformă cu realitatea.

Am condus Redacția emisiunilor militare de televiziune a MinisteruluiApărăriiNaționale, și prima echipă militară de tip „combat camera” în Teatrele de operații din Afganistan, Irak,  Bosnia-Herțegovina și Kosovo.

Dacă vreți să fiți de partea Adevărului, domnule Dobra, ar trebui întâi să pășiți chiar dumneavoastră în lumină! Să vorbiți despre mentalitatea feudală a președintelui D.D.Glăvan, despre atitudinea sa arogantă, disprețuitoare, din ce în ce mai desprinsă de realitate,  despre derapajele grave în modul în care sunt cheltuiți banii  Uniunii, și, lucrul cel mai grav, despre acordarea adeverințelor pentru indemnizația jurnaliștilor-pensionari după bunul plac, prin servirea unor interese de grup, fără transparență și fără îndeplinirea condițiilor necesare. Peacestea le-ați omis însă.Vă ajut eu.

Din pură inepție și calcul meschin, cel pe care-l apărați mizează pe un pariu, pe  ca­re l-a pierdut. Încalcă regulile pe care pretinde că le respectă. Își pierde prietenii care nu admit să traiască din minciună și din găinarii. Altminteri, fondul sonor ră­mane cel obișnuit: se lamentează că e victim unei lovituri din interiorul Uniunii, neînțeles de colegi și persecutat de destin.

Într-o gravă confuzie vă aflați și sub aspectul sediului, a ștampilei…Nimeni nu l-a dat afară pe Doru Dinu Glăvan. A plecat singur, dupăce și-a luat toate lucrurile personale. Inclusiv ștampila, pe care o pune pe toate comunicatele pe care le putețiciti pe site-ul uzpr.org.ro  Pus în fața dovezilor, D.D.Glavan a ales întâi să-i intimideze și să-i amenințe pe colegii din conducerea Uniunii, abia apoi să recunoască adevarul. Pentru ca, mai apoi, într-o explozie de minciună și fals,  să declare că a fost pus la cale “un complot”, “un puci militar” prin care se dorește să i se ia puterea. A uitat însă să spună că din cei 11 membri ai Consiliului Director, care i-au cerut săfacă un pas înapoi doar doi sunt jurnaliști militari.

Spuneți apoi: “UZP-ul există dar, în loc să facă ce şi-a propus prin statut, este purtat prin instanţe de judecată de alde Benone Neagoe, ăla de pre­zenta pe vremea lui Ceau­şescu „OraArmatei”, la tv, emisiune în care ne com­ple­tam somnul la Lipova”.

Nimic mai fals. Emisiunea militară la care vă referiți se numea De strajă patriei”, nu „Ora Armatei”.  În vremea în care aceasta  era difuzată eu eram redactor al emisiunilor pentru copii și tineret la TVR. În 1990, după Revoluție, am lucrat în cadrul Redacției de Actualități a TVR. De aici am fost transferat, la cererea Ministerului Apărării la Redacția de televiziune „Pro patria”.

Totodată, precizez că Doru Dinu Glăvan este cel care a dat în judecată Consiliul Director al UZPR, pe care tot el l-a ales. Niciunul din cele trei procese aflate pe rol nu a fost inițiat de mine, de noi.

Am convingerea că demnitateaprofesională a ziariștilor, în concordanță cu Statutul și legislația în vigoare vor avea câstig de cauză.

Sigur, libertatea de expresie este o valoare în fața căreia ne înclinăm cu toţii, dar exercitarea acesteia cu minciuni,  jigniri și rea-credinţă, cu epitete de genul  “cioflingari” ori “pârțăgoși” poate fi supusă rigorilor judiciare. În consecinţă, vă solicit să publicaţi acest drept la replică în condiții similare de vizibilitate în cadrul edițiilor print și online ale ziarului “Tribuna” Sibiu și să eliminați imediat articolul defăimător de pe portalul Tribuna.ro

BENONE NEAGOE

Unde sunt banii noștri?

Bani cheltuiţi aiurea, angajaţi plătiţi ca să stea, achiziții, comisioane și de conturi aberante, fără aprobare și fără respectarea legislatiei, contracte în favoarea unor firme  private, drepturi de autor nejustificate, un manageriat gândit prost, care n-a dus la niciun rezultat. Este situaţia întâlnită în documentele primite din partea unor surse din interiorul grupării Glăvan.

De mai multe luni fostul președinte al UZPR zace la mal şi toacă aiurea o avere de sute de milioane din banii plătiți de noi pecotizații, fără nicio justificare ori eficiență.

Doar în luna decembrie 2017 au fostcheltuiți peste 30.000 lei:

4.422  lei pe salarii

3.685 lei impozite pe salarii

5.342 lei  pentru chirie

5.115 lei revista UZP + drepturi de autor

1.968 lei deconturi Doru Dinu Glăvan

419  lei deconturi Zanfir Ovidiu

2.000 lei Editura Detectiv literar

1.350 lei calendare UZPR 2018

246 lei personalizare agende

375 lei pentru cărți de vizită

503 lei Telekom

259 lei Orange România

262 lei cafea Lavazza

Lista de cheltuieli este mult mai lungă, iar spațiul e mult prea mic pentru a o reda în totalitate. Am extras însă din documentele primite și alte achiziții suspecte în ceea ce privește prețul sau oportunitatea. Asupra lor se vor pronunța experții Corpului Contabil Autorizat din România.

Primim de la prof. dr. Mihai Miron

Începutul de an a adus două vești triste pentru breasla jurnaliștilor: colegii noștri MARIAN BISTRICEANU și INA STERESCU, cei care o viață întreagă au lucrat în RADIOTELEVIZIUNEA publică, au plecat dintre noi la Cel de Sus, pentru o altă viață poate maibună. Ne rugăm Bunului Iisus să-i odihnească în pace. Iar familiilor lor le transmitem  condoleanțe sincere.

Aștept, în continuare, mesajele dumneavoastră. Pe curând

Sau puteți folosi formularul de contact de mai jos

 

Formular de contact

Căsuța poștală 32

Huliganismul în presă

În numărul din 27 decembrie 2017 al ziarului “Tribuna” din Sibiu se fac o serie de afirmații neadevărate și calomnioase, de o gravitate extremă, care îmi afectează imaginea și îmi aduc grave prejudicii. Mie și implicit Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România pe care o...

Cîteva adevăruri despre minciună

Contrar părerii unora sau poate dorinţei altora, eu rămân la convingerea că profesionalismul unui  judecător nu se poate expropria şi nici confisca şi cu atât mai puţin s-ar putea confunda cu tupeul sau obrăznicia. Salut de aceea soluţia adoptată de judecător în ședința din 15...

Ce se întâmplă în UZPR?

Ce se întâmplă în această organizație? Interesul meu este cu atât mai mare cu cât și eu fac parte din ea, ne întreabă Silvia Constantinescu, aflată în Suedia. Sper să fiți de acord cu mine, stimată doamnă Silvia, că nicăieri în această lume nu s-a construit ceva fără reguli. Fără...

Instanța amână pronunțarea

Se cuvine, din capul  locului, o precizare. Soluția aleasă de judecător, în şedinţă publică din 16 noiembrie 2017, nu se referă la administrarea arbitrară şi clientelară a UZPR, nici la corupţia generalizată pe care, prin actele săvârşite în ultimele luni, Doru Dinu Glăva...

PROTEST împotriva practicilor degradante ale lui Doru Dinu Glăvan

Un mare număr de jurnaliști, membri ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România se declară solidari în dezideratul de a ne practica profesia cu responsabilitate faţă de adevăr şi de interesul public, cu bună-credinţă şi în respectul Statutului și a deontologiei. Solidarizați...

Organizația jurnaliștilor români se delimitează de săptămânalul anti-maghiar

Elhatárolódik a román újságíró-szervezet a magyarellenes hetilapjától   Poziția Consiliului Director al UZPR, legal ales la Adunarea Generală Extraordinară din 2 septembrie a.c., prin care acesta apreciază ca iresponsabilă şi nocivă plasarea sub egida Uniunii Ziariştilor...

Un ziar anti-maghiar a fost lansat de o organizație jurnalistică românească

Regretând faptul că imaginea UZPR este folosită de inițiatorii și promotorii publicației “Certitudinea” în “interese și atitudini anti-maghiare și iresponsabile”, colegul nostru Daniel Cocoru ne informează că s-a autosesizat ca urmare a unor articole critice la adresa...